Huonoa käytöstä ei paineta villaisella Visma Real Estatella

HR-johtaja Salla Arvonen

Jokaisella työpaikalla käy joskus näin: Joku heittää vitsin, joka ei naurata, sanavalinta epäonnistuu tai käytös muuten loukkaa työkaveria. Valitettavan moni on todistanut myös sitä, että huonoon käytökseen ei puututa, vaan se saa toistua päivästä toiseen. Miksi käytökseen on syytä puuttua?

”Se kuormittaa ja luo epäreiluuden kokemusta. Asioiden painaminen villaisella ja toteamus ´hän nyt on vain tuollainen, ei siitä kannata välittää´ asettaa ihmiset työyhteisössä epätasa-arvoiseen asemaan ja nakertaa luottamusta”, Visma Real Estaten henkilöstöjohtaja Salla Arvonen sanoo. ”Ihmiset alkavat pohtia, miksi yhdelle sallitaan enemmän kuin toiselle tai vaaditaan vähemmän kuin toiselta.”

Huono työkäyttäytyminen vie työntekijöiden voimavaroja ja fokusta väärään asiaan, pois itse työn tekemisestä. Puuttumattomuus siis maksaa työnantajalle rahaa.

Määrittele, mikä on vastuullista käytöstä

Visma Real Estatella puhutaan vastuullisesta ja vastuuttomasta työkäyttäytymisestä. Vastuuton käytös ei täytä kiusaamisen tunnusmerkkejä, mutta se voi pitkittyessään muuttua kiusaamiseksi. 

”Ensin on syytä määritellä, mitä on niin vastuullinen kuin vastuutonkin käytös, jotta on kaikille selkeää, mitä niillä tarkoitetaan. Asiaa kannattaa pitää säännöllisesti esillä ja ottaa se muun muassa osaksi perehdytysprosessia. Asioiden sanoittaminen auttaa jo itsessään huomaamaan, millainen käytös ei ole sopivaa.”

Visma Real Estatella vastuuttomaksi työkäyttäytymiseksi on määritelty esimerkiksi valtuuksien ylitykset, omavaltainen käytös, negatiivisuuden kierteen ylläpito, muiden osaamista ja työtä kyseenalaistava toiminta ja erioikeuksien vaatiminen tai ottaminen. 

Sapluuna auttaa puuttumaan

Yksilöiltä tarvitaan paljon uskallusta ottaa avoimesti ja rakentavasti esille vaikeat asiat niiden kanssa, joita asia koskee. Siksi puuttumiseen ja asioiden esille nostamiseen pitää olla selkeät pelisäännöt. Ketään ei myöskään saa jättää asian kanssa yksin, ei työntekijää eikä esihenkilöä. Henkilöstöhallinnon on oltava tukena asian käsittelyssä. 

”Olemme rakentaneet sapluunan siihen, miten tilanteessa toimitaan. Jututamme kaikki henkilöt selvittääksemme, mistä on kyse. Keskustelemme eri osapuolten kanssa ja muistelemme, mitä vastuullisesta käyttäytymisestä on sovittu. Toisinaan anteeksipyyntö on paikallaan.” 

Muutosten toteutumista ja sopimusten pitämistä seurataan. Mikäli henkilö ei ota opikseen ja vastuuton käyttäytyminen jatkuu, jatkokeinoina on varoituksen antaminen. 

”Asiat ovat monesti hyvin yksinkertaisia muuttaa. Usein vastuuttomasti käyttäytyvä henkilö ei itsekään ymmärrä käytöksensä vaikutuksia ja kun asian ottaa puheeksi, hän on pahoillaan omasta toiminnastaan.”

 

 

Meiltä löytyy myös muita mielenkiintoisia tehtäviä, jos ei juuri nyt niin tulevaisuudessa. Jättämällä meille avoimen hakemuksen pidämme sinut mielessämme uusien roolien auetessa.