Kestävä kehitys kuplii pinnan alla – 8 kiinteistöalan nousevaa trendiä

Kiinteistö- ja rakennusalan teknologiaan keskittyneen kasvuyritysyhteisön PropTechin hallituksen puheenjohtaja Mikael Långström poimi pyynnöstämme esimerkkejä kiinteistöalan uutta luovista palveluista. Suuri osa asumisen ja kiinteistöalan digitalisaation nousevista trendeistä liittyy kestävään kehitykseen. Nämä 8 kiinteistöalan trendiä ovat nousussa tulevina vuosina. 

1. Sähköiset markkinapaikat mahdollistavat, että rakennuskohteesta ylijääneet materiaalit eivät ole enää jätettä, jonka kierrätys maksaa, vaan kuluttajille käypään hintaan myytävää rakentamisen raaka-ainetta.

2. Uuden teknologian avulla teolliset jäte- ja sivuvirrat voidaan muuttaa vähähiilisiksi rakentamismateriaaleiksi, kuten suomalainen Betolar tekee. Ruotsalainen Recoma taas tekee rakennusjätteestä kipsilevyjä.

3. Muun muassa tanskalainen Stykka tarjoaa digitaaliseen kaksoseen perustuvaa palvelua, jolla asuntojen sisätiloja voidaan uudistaa ekologisesti vaikkapa asukkaan vaihtuessa niin, että peräti 91 prosenttia materiaaleista säilyy koko asunnon elinkaaren ajan ennallaan.

4. Etenkin energian hinnan noustua kulutuskäyttäytymisen läpinäkyvyys on entistä tärkeämpää. Asukkaat haluavat erityisesti helppokäyttöisiä ratkaisuja, jotka antavat ajantasaista tietoa esimerkiksi veden- ja sähkönkulutuksesta – ei vain lukuja kännykän ruudulle.

5. Toimitilojen lyhytaikainen vuokraaminen yleistyy. Esimerkiksi Xnomad tarjoaa digialustansa kautta brändeille ja verkkokauppiaille avaimet käteen -tyyppisen mahdollisuuden fyysisen pop-up-kaupan pystyttämiseen.

6. Sähköautojen latauspaikkojen tarve kasvaa. Kiinteistön omistaja haluaa, että latauspalvelu skaalautuu tarvittaessa ja toimii pitkälle tulevaisuuteen. Tanskalainen Sprii on yksi tällaisen palvelun tarjoaja.

7. Metaversumi tulee muuttamaan elämäämme. Fyysiseen maailmaan nivoutuvat digikaksoset ja muu virtuaalinen tieto tulee arkipäiväämme vr- ja ar-laseilla sekä muillakin päätelaitteilla hyödynnettäväksi. Erityisesti Nokian visiota metaversumin toteuttamiseksi kannattaa seurata.

8. Vuokranantajilla on paljon henkilökohtaista dataa asukkaista. Etenkin vallitsevassa maailmanpoliittisessa tilanteessa tietoturvan merkitys korostuu. On sekä asukkaiden että vuokranantajien etu, että asukastietojen luottamuksellisuus säilyy.

 

Digitalisaatio on edennyt kiinteistöalalla melko verkalleen, mutta vääjäämättä. Jatkossa yhä useampi palvelu muuttuu sähköiseksi – ja kehittyy monia uusia, joista nyt on vasta haalea aavistus. Mikael Långström avasi blogissamme tarkemmin, mitä kiinteistöalan tulevaisuudessa on nähtävissä.