Kiinteistöala ja Visma Real estate kehittyvät yhdessä

Kiinteistöala ja Visma Real estate

”Etsimme salkkuumme lisää tarjottavaa” – toimitusjohtaja Juha Raitanen avaa, mihin suuntaan kiinteistöala kehittyy ja mitä se tarkoittaa Visma Real Estatelle

Visma Real Estate syntyi viime huhtikuussa, kun Visma Tampuuri osti Festum Softwaren. Kysyimme toimitusjohtaja Juha Raitaselta, miksi kaupoille lähdettiin ja mihin suuntaan yritys suuntaa katseensa jatkossa.

Juha Raitanen, miksi Visma Tampuuri osti Festum Softwaren?

”Taustalla oli halu selkeyttää yrityksen toimintaa ja vahvistaa tarjontaa isännöintialalle. Tampuuri on kiinteistönomistajien ja vuokrataloyhtiöiden ykköstuote. Festum Softwaren Hausvise oli isännöintimarkkinassa uusi tulokas, mutta osoittanut jo, että menestyy. Nyt pystymme panostamaan kahden eri tuotteen kautta kahteen eri asiakaskuntaan yhtä aikaa.

Hausvisen taloushallinnon osaaminen oli toinen tekijä. Kun se yhdistetään Tampuurin kiinteistöalan ja tekniseen tietotaitoon, saadaan hyvä kombinaatio. Yhdessä olemme enemmän kuin erillämme.

Ja kolmantena, Hausvisen puolella oli paljon hyviä osaajia. Se sinetöi päätöksen, että tähän kannattaa panostaa. Voimme nyt yhdistää molempien yritysten osaamisen tuotteiden kehittämiseen.”

Mitkä ovat tunnelmat nyt, puoli vuotta yhdistymisen jälkeen?

”Yhteenliittyminen on sujunut hyvin, jopa odotuksia paremmin! Molempien yritysten työntekijät ovat antaneet pelkästään positiivista palautetta. Nyt alamme nähdä käytännön vaikutukset asiakkuuksiin, ja sitäkin on pidettävä onnistumisena. Molempien segmenttien asiakkailta on tullut runsaasti positiivista palautetta.”

Miten asuminen ja kiinteistöala ovat muuttumassa?

”Megatrendit näkyvät tällä alalla selvästi: digitalisaatio, kaupungistuminen, väestön ikääntyminen. Pandemia toi muutoksia, esimerkiksi digitalisaatio otti huiman loikan sen myötä. Asumisen palveluissa huomattiin, että moni asia kannattaa tehdä sähköisesti, esimerkiksi asukassivujen käyttö otti ison loikan eteenpäin. Kaupungistuminen puolestaan hidastui, mutta tilanne tulee palautumaan.

Digitalisaatiossa riittää vielä tekemistä – ja samalla se tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Asumiseen liittyvä asiointi muuttuu sähköiseksi ja helpottuu. Taloyhtiön hallitukset saavat parempia välineitä päätöksenteon tueksi: jatkossa on enemmän tietoa tarjolla vaikkapa siitä, millaisia päätöksiä muissa saman alueen taloyhtiöissä on tehty. Datalla johtaminen tulee lähemmäs asumista ja kiinteistöalaa.

Lisäksi isännöintityön luonne muuttuu. Siirtymä huoneistotietojärjestelmään tarkoittaa isännöitsijöille
monen työtehtävän poistumista, toisaalta joitakin asioita tulee lisää. Ylipäätään työtaakan helpottaminen on isännöinnille avainkysymys. Digitaalisten ohjelmien avulla asukkaat voivat hoitaa monia asioita itsenäisesti, ilman tarvetta isännöitsijän avulle.

Kiinteistöpuolella ja vuokranvälityksessä asukaspysyvyys on tämän ajan avainsana. Viihtyvyyden lisäämiseksi tulee uusia, asukkaiden näköisiä palveluja. Ne voivat olla vaikkapa yhteiskäyttöautoja tai -polkupyöriä, pakettiautomaatteja tai kotisiivouksia.”

Mihin suuntaan Visma Real Estate tähyää jatkossa?

“Markkinaan on tulossa enemmän kilpailua. Se tarkoittaa, että meidän pitää olla yhä nopeampia ja parempia. Mutta siihen on hyvät edellytykset.

Visma Tampuuri oli yhden tuotteen talo, mutta Visma Real Estate antaa jo nimessään vinkin, että sen alla voi olla laajempi tarjonta. Etsimme salkkuun lisää kiinteistöalan hyviä SaaS-ohjelmistoja. Suuntia on paljon, koska termin ”kiinteistöala” alle mahtuu valtavasti kaikkea: kiinteistönvälitystä, kiinteistösijoittamista, rakentamista, huoltoa.

Emme toimi pelkästään ostojen kautta, vaan meillä on myös laajat kumppaniverkostot. Tämä on alalla melko uutta. API-rajapintojen kautta ohjelmistojen tiedot saadaan hyötykäyttöön ja turhia mutkia jää pois. Esimerkiksi kumppanimme etäluettavista vesimittareista tieto päätyy rajapintojen välityksellä Tampuuriin, jossa siitä tehdään lasku. Hyvästä yhteistyöstä poikii win-win-win-tilanne, jossa hyötyvät niin asiakas, kumppani kuin mekin.

Näen, että meillä on hieno paikka edistää kiinteistöalan digitalisaatiota ja automaatiota. Merkitys piilee nimenomaan siinä, että aikaa vapautuu muuhun, tähdellisempään työhön. Me Visma Real Estatella voimme omalla työllämme helpottaa ja parantaa kiinteistöalan tekemistä. Siksi tämä on tärkeää.”