Lyhennetty työviikko on aina yksilöllinen ratkaisu – työntekijän tarpeet tärkeää kuulla avoimin mielin

Joonas Reijonen, Marketing Specialist
Marketing Specialist Joonas Reijonen

Tarve tehdä lyhennettyä työviikkoa tulee monille usein ajankohtaiseksi opintojen yhteydessä. Mitä siinä onnistuminen edellyttää niin työnantajalta kuin työntekijältä? Visma Siriuksella lyhennettyä työviikkoa kokeillut Joonas Reijonen jakaa omat kokemuksensa.

Junior Marketing Specialist Joonas Reijonen hoitaa Visma Siriuksen markkinointitiimissä monipuolisia tehtäviä: sosiaalisen median päivityksiä, uutiskirjeitä, asiakasviestintää ja markkinoinnin automaatiota. Visma Siriukselle hän päätyi opiskelujen ja työharjoittelun kautta. Reijonen on opiskellut Satakunnan ammattikorkeakoulussa liiketaloutta.

”Opiskelujen loppupuolella tuli ajankohtaiseksi opinnäytetyö ja koska halusin sen valmistuvan aikataulussa, päätin jutella esihenkilöni ja HR:n kanssa, mikä olisi paras ratkaisu saada se tehtyä. Pohdimme silloin eri vaihtoehtoja ja totesimme, että kolmipäiväinen työviikko olisi minulle paras malli”, Reijonen kertoo.

Reijosen opinnäytetyö käsittelee markkinoinnin automaatiota ja hän tekee sen Visma Siriukselle. Lyhennetyn työviikon kokeilu on nyt jatkunut vajaan puolen vuoden verran ja opinnäytetyö alkaa olla pikkuhiljaa finaalissa. Reijonen kokee, että töiden uudelleenjärjestely on auttanut häntä matkan varrella paljon.

”Lyhennetty työviikko toimi minulle tosi hyvin. Heti, kun pääsin opiskelujen pariin, aivot alkoivat raksuttaa ja viikonloppuna sain puolestaan levättyä. Jos joutuisi olemaan samaan aikaan töissä, ei iltaisin kuitenkaan jaksaisi tehdä enää aivotöitä, jolloin kouluhommat siirtyisivät viikonloppuihin, eikä palautumiseen jäisi aikaa”, Reijonen sanoo.

Lyhennetty työviikko on Reijosen mukaan vaikuttanut positiivisesti myös hänen arkeensa.

”Kun oli enemmän aikaa palautua ja sitä kautta parempi tasapaino, tuntui, että saa enemmän tehtyä myös töissä. Vaikka työviikon aikana oli vähemmän tunteja, ajankäyttö oli tehokkaampaa”, Reijonen toteaa.

 

Hyvällä organisoinnilla alkuun, rennosti ja joustavasti eteenpäin

Lyhennetty työviikko kannattaa Reijosen mielestä rakentaa aina kunkin omien tarpeiden ja toiveiden mukaan.

”Jollakin taustalla ovat opinnot, jollakin perhesyyt. Yksikin ylimääräinen perjantai viikossa voi riittää. Sopiva ratkaisu kannattaa aina rakentaa yksilöllisesti, koska sama malli ei välttämättä sovi kaikille”, Reijonen pohtii.

Reijonen korostaa avoimuutta ja kuuntelua puolin ja toisin.

”Työnantajan kannattaa ehdottomasti kuunnella työntekijän tarpeita ja antaa mahdollisuus avoimuudelle, jotta sovittu vapaa-aika on mahdollisimman stressitöntä. Toisille voi tulla pelko, että pitää saada enemmän aikaan vähemmillä tunneilla, mutta on tärkeää, että myös lyhennettyä työviikkoa tekevä voi ottaa rennosti. Tietynlainen vapaus ja puuttumattomuus ajankäyttöön on todella tärkeää”, Reijonen sanoo.

Työntekijää Reijonen neuvoo ottamaan rauhallisesti, pitämään huolta organisoinnista ja hyvästä kommunikaatiosta.

”Ei kannata olla ankara itselleen, vaikka tekeekin vajaata viikkoa. Viiden päivän hommia ei tarvitse tehdä kolmessa päivässä. Se vaatii pientä ajattelutyötä töiden järjestelyssä, mutta siinä auttaa joustavuus. Pitää myös uskaltaa sanoa matalalla kynnyksellä heti, kun huomaa, että hommia tulee liikaa, eikä niitä ehdi hoitaa”, Reijonen vinkkaa.

Reijonen kannustaa ottamaan lyhennetyn työviikon rohkeasti puheeksi. Osaamisen kehittäminen on tärkeää sekä työnantajalle että työntekijän hyvinvoinnille.

”Aina voi pohtia eri vaihtoehtoja, eikä siinä mitään häviä!”